NUI Galway Science NUI Galway Refurbishment NUI Galway CRF/TRF NUI Arts Humanities & SS Haughton Building UCC Student Centre Scoil Nioclais Grange (P2) Glenart College St.John's College St.Nessan's College Adamstown College
residential urban design & master planning offices education healthcare hotels & leisure industrial regeneration retail civic conservation interiors
about us projects awards news contact us home

SCIENCE RESEARCH BUILDING, NUI GALWAY

Facts

A research facility for the national university, comprising four cancer laboratories, one ‘Chem Bio’ laboratory, a Bio Resources Unit with Specific Pathogen Free containment, conference facility, restaurant, PI offices and meeting facilities.

Reddy A+U provided local technical support to Payette Architects from Boston, and acted as the architect of record.

The Science Research Building is one of three research facilities on the campus designed by Reddy A+U (including the Translational and Clinical Research Facility and the Arts Humanities and Social Sciences Research Building).

Floor area
8,000 m²  (86,080 ft²)





Features

Open flexible laboratory spaces promote interaction and accommodate a variety of modes of research, with dispersed core laboratory functions and highly flexible casework systems.

Façades incorporate an innovative approach to solar shading in the use of oakwood glazing with integral timber blinds.

The atrium, office suites, technical work areas and perimeter corridors are all naturally ventilated and act as a ‘thermal sweater’ for the mechanically ventilated laboratory suites, reinforcing an energy-efficient strategy.

Extensive use of prefabrication and off-site construction reduced carbon footprint and accelerated programme.

The building establishes both a strong campus edge and a new pedestrian thoroughfare connecting the new science precinct with the heart of the historic campus.




 


National University of Ireland, Galway


Awards:

2016 American Institute of Architects (AIA) COTE Top Ten Sustainable Projects of the Year (the top US national design award for sustainable design)

Top Ten Award

“The design of the BRB embraces the moderate climate of Ireland. By locating low-load spaces along the perimeter of the building, the project is able to take advantage of natural ventilation as the sole conditioning strategy for the majority of the year and is supplemented less than 10% of the year with radiant heating. Due to this approach, 45% of this intensive research building is able to function without mechanical ventilation. This is an extremely simple, yet radical approach and is rarely implemented to even a modest extent in similar laboratories in comparable U.S. climates.”

Irish Building & Design Awards 2017:

School Building Project of the year - Winner