Nazareth House Nursing Home, Co.Cork

Reddy A+U are proud to have been involved in the development and alterations of the residential care facility at Nazareth House for the Sisters of Nazareth. The project includes the up-grade and refurbishment of the protected structure of the Nazareth House building and the construction of a new 120-bedroom household. It also includes alterations and additions to adjacent buildings including Newberry House which is also a protected structure.

The completed facility, which is being developed on a focused budget, will include three 30-bed and two 15-bed “households” designed to be non-institutional in nature. The care and design is focused on the promotion of emotional wellbeing through social interaction and access to natural light and views of the natural environment.

The scheme developed to provide a mix of ancillary spaces which enhance the environment with light filled spaces that flowed and allowed residents access to sensory gardens in secure controllable environments and carefully crafted framed views of the surrounding hills and landscape environment. The gardens reflect the native and naturalised environment and the sensory garden has been planted with flowers evoking memories and nostalgia through colour, smell and textures.

Phase 1 comprised a new 120-bedroom building with ancillary accommodation arranged around the two landscaped internal courtyards and was successfully completed in June 2018. It also includes the conversion of the historic Newberry House, to provide accommodation for the Nazareth Care Sisters, and refurbishment of the lower ground floor of Nazareth House, to provide staff canteen and changing facilities.

The building and extensions take reference from the rhythms and materials of the existing buildings providing a modern and light filled character. The simple palette works will with the existing scheme while also simplifying design, wayfinding and is cost effective.

Phase 2 saw the completion of the restoration of Nazareth House to provide a reception area, café, assembly hall and other support accommodation and was successfully completed in June 2019.

  • Area

    12,655 m² (136,200 sqft)

Reddy Architecture+Urbanism @ReddyArch

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close